nieuwbouwwoning indelen en inrichten

Een droom komt uit, je eigen woning laten bouwen

Je gaat een nieuwe woning laten bouwen waarbij je tot in de puntjes kunt bepalen hoe de woning eruit moet gaat zien. Gefeliciteerd! Een eigen huis bouwen is spannend maar zo ontzettend leuk! Je ziet in gedachten al helemaal voor je hoe je straks zult gaan genieten.

In dit artikel geef ik je uitleg hoe je stap voor stap aan de slag kunt met het inrichten en indelen van jouw nieuwbouwwoning. Zo krijgt het interieur de beoogde sfeer en uitstraling welke je voor ogen hebt.

De eerste grote stap

Je hebt een bedrijf gevonden welke de woning zal gaan ontwerpen en de eerste tekeningen worden gemaakt. Je bespreekt de uitstraling van de woning aan de buitenzijde, de maatvoeringen, indelingen en nog veel meer. Maar dan nadert het moment dat er keuzes gemaakt moeten gaan worden maar er is zoveel te kiezen. Hoe wil je de nieuwbouwwoning indelen en inrichten? Hoe creëer je eenheid met tig leuke ideeën voor het interieur? En je vraagt je af hoe je jouw woonwensen kunt vertalen naar het perfecte plaatje zodat jouw droomhuis tot leven gaat komen.

Je begint te twijfelen

Voor je ligt een prachtig ontwerp van een woning. De tekeningen zien er mooi uit. Maar hoe moet je dan verder met het interieur en de indeling? Hoe gaat de woning er straks van binnen uit zien? De plattegrond tekeningen welke voor je liggen zijn op de muren en ramen na nog leeg. Er staat aangegeven waar de keuken, de woonkamer, de badkamer en alle overige ruimtes gesitueerd zijn in de woning. Maar je vraagt je af wat voor formaat tafel zou er passen in de woonkeuken en wat voor indeling van de keuken is ideaal? Je droomt misschien wel van een groot keukeneiland, maar gaat dat wel passen? Er komen zoveel vragen bij je op dat je even niet meer weet hoe je hiermee verder moet. Je wilt geen fouten maken, het is een grote investering waar je jarenlang van wilt gaan genieten. Hulp en advies is gewenst. Hieronder lees je hoe je stap voor stap aan de slag kunt om jouw nieuwbouwwoning in te richten en in te delen.

nieuwbouw woning inrichten studio weij
STAP 1: Sfeer bepalen

Welke sfeer moet de woning uitademen? Om dit te bepalen ga je als eerste aan de slag om een moodboard te maken. Maak je eigen online bord op Pinterest of blader door woontijdschriften waarin je de mooiste afbeeldingen selecteert. Verzamel foto’s, illustraties, advertenties, teksten, materialen, alles wat ook maar een beetje in de buurt komt van de beoogde sfeer. Stoffen en kleurstalen horen er ook bij. Haal diverse varianten van de gedroomde kleuren en materialen.

STAP 2: Maak een wensenlijst

Ga aan de slag om jou woondromen en wensen op een rij te zetten. Bewaar de compromissen voor een later stadium, ga eerst voor je ideaal. Droom je van een royale woonkeuken met een groot keukeneiland, een slaapkamer met een walk in closet, een aparte speelkamer voor de kinderen, of iets anders? Zet al je wensen op rij van het meest belangrijk naar het minst belangrijk.

Stap 3: Plattegrond maken

Maak een plattegrond van de nieuwbouwwoning op schaal om aan de slag te kunnen met het indelen en inrichten. Houd hierbij rekening met de deuren, draairichtingen van de deuren, positie van de ramen, raamhoogtes, etc. Je kunt dit op papier uitwerken maar online zijn er ook diverse opties om plattegronden te tekenen. Bepaal vervolgens aan de hand van jouw woondromen welke ruimtes waar het meeste geschikt voor zijn.

nieuwbouwhuis inrichten en indelen
Stap 4: Aan de slag met indelen

Het maken van een goede indeling welke past bij jouw wensen is heel belangrijk. Wie ben je en hoe gebruik je het meubilair het liefst? Begin bij de basis en bepaal als eerste de plaats van de grote elementen in de ruimtes. Je kunt hierbij denken aan de keuken, de bank, de eettafel, etc. Teken de looplijnen in en denk goed na over de plaats van deuren en ramen. Houd hierbij ook rekening met de lichtinval en de zichtlijnen naar buiten. Waar zou je naar toe willen kijken als je aan de eettafel zit? Wil je vanaf de keuken ook zicht op de tuin? Als je alle grote elementen een plaats gegeven hebt kun je gaan schuiven met de kleinere onderdelen en al snel heb je een globale plattegrond. Ga je specifiek met de woonkamer aan de slag? Misschien vind je dan het artikel over WOONKAMER INRICHTEN? DIT STAPPENPLAN HELPT JE ook interessant om te lezen.

Stap 5: De basis moet goed zijn

De indeling is gereed en het moodboard met sfeerbeelden is gemaakt. Leg beide naast elkaar en bedenk welke kleuren en materialen het beste passen bij de beoogde sfeer van de woning en het interieur. Als eerste kies je de afwerking van de vloeren en wanden. Ga je voor een stoere gietvloer of juist een houten vloer? Kijk goed wat bij jouw moodboard past en of het materiaal de praktische eigenschappen heeft waar je naar op zoek bent. Vergeet niet dat de vloer een groot oppervlak is en dat een lichte of donkere vloer zeer bepalend is voor de sfeer in huis. Houd ook rekening met de materialen van de gewenste meubels. Een houten tafel komt mooier uit op een vloer van een ander materiaal. Ook de wanden behoren tot de basis, naast stuken en verven zijn en talloze mogelijkheden om net dat beetje extra sfeer in huis te brengen.

Stap 6: Op pad

Nu is het tijd om keuzes te gaan maken. Hanteer hiervoor de volgorde van belangrijkheid en neem je moodboard en plattegronden mee tijdens het kopen van meubels. Een meubelstuk oogt in een winkel totaal anders qua formaat. Houd kleurstalen van materialen zoals stof en leer altijd bij het daglicht om de kleur te kunnen bepalen. Onder kunstlicht in een winkel ziet de kleur er totaal anders uit. Ook kun je vragen of je de kleurstalen mag lenen zodat je er thuis nogmaals rustig naar kunt kijken.

Stap 7: De finishing touch

Als laatste ga je aan de slag met woonaccessoires. Pak je moodboard er weer bij. Mooie kussens voor op de bank of dat leuke vaasje wat je al eerder gezien hebt maken het geheel af. Geef ook erfstukken of andere persoonlijk spullen een prominente plaats, dat verdienen ze!

Producten van: HK living 

KOM JE ER NIET UIT?

Mocht je er na het lezen van dit stappenplan toch nog niet helemaal uitkomen? Studio Weij geeft gedegen advies om jouw persoonlijke interieur wensen tot leven te laten komen. Samen gaan we aan de slag om jouw woondromen werkelijkheid te laten worden. Jouw smaak en wensen zijn het uitgangspunt voor een persoonlijk en uniek interieur. Studio Weij helpt je bij het kiezen van de beste indelingsoptie voor de woning aan de hand van jouw wensen. Hoe je de mooiste kleur en materiaal combinaties kunt maken. Geeft advies over de afwerking van vloeren en wanden. Biedt praktische hulp bij de aanschaf van meubilair en geeft je gouden tips om de juiste keuzes te maken. Met als eindresultaat een kloppend geheel voor de indeling en het interieur van jouw woning.

LATEN WE KENNIS MAKEN

Ga jij of ben jij bezig met het indelen of inrichten van jouw nieuwbouwwoning en loop je tegen dingen aan waar je niet weet hoe je verder moet. Grote kans dat een interieuradvies of ontwerp traject van Studio Weij een oplossing kan zijn om jou te helpen. Neem vrijblijvend contact op om te informeren naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag.

Menu