Nieuwbouwwoning indelen en inrichten

Nieuwbouwwoning indelen en inrichten

Je gaat een nieuwe woning laten bouwen waarbij je tot in de puntjes kunt bepalen hoe de woning eruit moet gaat zien. Gefeliciteerd! Een eigen huis bouwen is spannend maar zo ontzettend leuk! Je ziet in gedachten al helemaal voor je hoe je straks zult gaan genieten.

In dit artikel geef ik je uitleg hoe je stap voor stap aan de slag kunt met het inrichten en indelen van jouw nieuwbouwwoning. Zo krijgt het interieur de beoogde sfeer en uitstraling welke je voor ogen hebt.

Stap 1: Sfeer bepalen

Welke sfeer moet de woning uitademen? Om dit te bepalen ga je als eerste aan de slag om een moodboard te maken. Maak je eigen online bord op Pinterest of blader door woontijdschriften waarin je de mooiste afbeeldingen selecteert. Verzamel foto’s, illustraties, advertenties, teksten, materialen, alles wat ook maar een beetje in de buurt komt van de beoogde sfeer. Stoffen en kleurstalen horen er ook bij. Haal diverse varianten van de gedroomde kleuren en materialen.

Stap 2: Maak een wensenlijst

Ga aan de slag om jou woondromen en wensen op een rij te zetten. Bewaar de compromissen voor een later stadium, ga eerst voor je ideaal. Droom je van een royale woonkeuken met een groot keukeneiland, een slaapkamer met een walk in closet, een aparte speelkamer voor de kinderen, of iets anders? Zet al je wensen op rij van het meest belangrijk naar het minst belangrijk.

Stap 3: Plattegrond maken

Maak een plattegrond van de nieuwbouwwoning op schaal om aan de slag te kunnen met het indelen en inrichten. Houd hierbij rekening met de deuren, draairichtingen van de deuren, positie van de ramen, raamhoogtes, etc. Je kunt dit op papier uitwerken maar online zijn er ook diverse opties om plattegronden te tekenen. Bepaal vervolgens aan de hand van jouw woondromen welke ruimtes waar het meeste geschikt voor zijn.

Nieuwbouwwoning indelen en inrichten

Stap 4: Aan de slag met indelen

Het maken van een goede indeling welke past bij jouw wensen is heel belangrijk. Wie ben je en hoe gebruik je het meubilair het liefst? Begin bij de basis en bepaal als eerste de plaats van de grote elementen in de ruimtes. Je kunt hierbij denken aan de keuken, de bank, de eettafel, etc. Teken de looplijnen in en denk goed na over de plaats van deuren en ramen. Houd hierbij ook rekening met de lichtinval en de zichtlijnen naar buiten. Waar zou je naar toe willen kijken als je aan de eettafel zit? Wil je vanaf de keuken ook zicht op de tuin? Als je alle grote elementen een plaats gegeven hebt kun je gaan schuiven met de kleinere onderdelen en al snel heb je een globale plattegrond. Ga je specifiek met de woonkamer aan de slag? Misschien vind je dan het artikel over Woonkamer inrichten? Dit stappenplan helpt je ook interessant om te lezen.

Stap 5: De basis moet goed zijn

De indeling is gereed en het moodboard met sfeerbeelden is gemaakt. Leg beide naast elkaar en bedenk welke kleuren en materialen het beste passen bij de beoogde sfeer van de woning en het interieur. Als eerste kies je de afwerking van de vloeren en wanden. Ga je voor een stoere gietvloer of juist een houten vloer? Kijk goed wat bij jouw moodboard past en of het materiaal de praktische eigenschappen heeft waar je naar op zoek bent. Vergeet niet dat de vloer een groot oppervlak is en dat een lichte of donkere vloer zeer bepalend is voor de sfeer in huis. Houd ook rekening met de materialen van de gewenste meubels. Een houten tafel komt mooier uit op een vloer van een ander materiaal. Ook de wanden behoren tot de basis, naast stuken en verven zijn en talloze mogelijkheden om net dat beetje extra sfeer in huis te brengen.

Stap 6: Op pad

Nu is het tijd om keuzes te gaan maken. Hanteer hiervoor de volgorde van belangrijkheid en neem je moodboard en plattegronden mee tijdens het kopen van meubels. Een meubelstuk oogt in een winkel totaal anders qua formaat. Houd kleurstalen van materialen zoals stof en leer altijd bij het daglicht om de kleur te kunnen bepalen. Onder kunstlicht in een winkel ziet de kleur er totaal anders uit. Ook kun je vragen of je de kleurstalen mag lenen zodat je er thuis nogmaals rustig naar kunt kijken.

Stap 7: De finishing touch

Als laatste ga je aan de slag met woonaccessoires. Pak je moodboard er weer bij. Mooie kussens voor op de bank of dat leuke vaasje wat je al eerder gezien hebt maken het geheel af. Geef ook erfstukken of andere persoonlijk spullen een prominente plaats, dat verdienen ze!

Nieuwbouwwoning indelen en inrichten

Producten van: HK living

Deel dit bericht:

Vorig bericht
Speelgoed stijlvol en praktisch opbergen in de woonkamer
Volgend bericht
Maak van de entree/hal het visitekaartje van jouw bedrijf

Bekijk ook