Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Er is immers zoveel keuze in soorten verlichting. Maar om een fijne woonomgeving te creëren, is het essentieel om eerst te bedenken waar de lichtpunten moeten komen. Dan kan een lichtplan van onschatbare waarde zijn, maar hoe maak je dit? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Het opstellen van een lichtplan hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar kan wel een wereld van verschil maken in je interieur.
Ontdek waarom het maken van een lichtplan een slimme zet is voor je interieur. Leer hoe je de juiste verlichting kiest en waar je op moet letten. Van het analyseren van de ruimte tot het creëren van een gebalanceerd lichtplan, wij helpen je op weg. Bespaar tijd en voorkom fouten met onze handige tips. Wij geven je 7 redenen waarom een lichtplan een wereld van verschil kan maken.
1. Goede analyse van de ruimte
Aan de slag: begin met het analyseren van de functie van elke kamer. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Wie gaat er gebruik van maken? Denk aan werkplekken, leeshoeken, algemene looproutes, en meer. Dit helpt bij het bepalen van de benodigde verlichting. Als je dit goed doet weet je precies waar je straks welk type licht nodig hebt.
Tip: Je kunt ook voor een spanningsrails kiezen. Dit systeem bestaat uit metalen profielen die aan of in het plafond worden bevestigd. In deze rail kun je losse armaturen plaatsen. Je kunt armaturen eenvoudig verplaatsen, verwijderen of toevoegen.
2. Plattegrond tekenen
Teken de plattegrond van de ruimte uit. Zo kun je straks de lichtpunten op de juiste plaats inplannen en heb je een goed overzicht.
3. Aan de slag
Om een goed lichtplan te kunnen tekenen leggen we je graag de basisprincipes uit. De verschillende armaturen zijn geschikt om uiteenlopende lichtfuncties binnen een ruimte in te vullen, we onderscheiden:
- Basisverlichting: verspreidt een vrij diffuus gelijkmatig licht over de hele ruimte. Het egaliseert sterke contrasten en creëert zachte overgangen tussen donkere en verlichte vlakken. Voorbeeld van basis verlichting: inbouw- of opbouwspots met een diffuse (breed uitstralende) lichtverdeling.
- Functionele verlichting: geeft een geconcentreerd, gericht licht over een begrensd oppervlak. Dit kan zijn als accentverlichting waarmee extra aandacht gevestigd wordt op bepaalde punten door die (relatief) meer licht te geven; het oog volgt het licht. Voorbeeld van functionele verlichting: Leeslamp bij de bank of hanglamp boven de eettafel.
- Sfeerverlichting: creëert niet alleen sfeer/gezelligheid maar maakt ook een verbinding tussen de plaatsen waar functioneel licht is toegepast. Functioneel licht is vaak gericht op een bepaald punt en heeft een vrij hoge intensiteit; als alleen dat licht brandt zijn de licht-donker contrasten heel groot en hard wat zeer onprettig en vermoeiend kan zijn voor het oog omdat het zich dan voortdurend aan moet passen. Door sfeerverlichting toe te voegen worden de verschillende lichtpunten met elkaar verbonden en ervaar je de ruimte als prettig. Voorbeeld van sfeerverlichting: tafellamp of staande schemerlamp met een diffuse lichtuitstraling.
Creëer balans tussen de verschillende lichtfuncties. In dit lichtplan zie je dat je de juiste verlichting hebt op de juiste plekken. Functionele verlichting boven het aanrecht in de keuken, sfeerverlichting in de woonkamer en accentverlichting om bepaalde objecten zoals een mooi schilderij uit te lichten.
4. Iconen
Het kan handig zijn om met icoontjes de verschillende types verlichting op jouw plattegrond aan te geven. Zo houd je de plattegrond overzichtelijk en zie je in één oogopslag waar welk type verlichting moet komen.
5. Je voorkomt fouten
Met een lichtplan kun je precies bepalen waar je welke verlichting nodig hebt. Vervolgens plan je gemakkelijk de aansluitpunten voor de installatie van de lichtpunten in.
Tip: Je kunt dit ook samen met je installateur doen.
6. Tijd besparen?
Geen zin om jezelf volledig te verdiepen in het maken van een lichtplan voor jouw huis? Dan kan een goed doordacht lichtplan op maat laten maken je enorm veel tijd en zorgen besparen. Met de informatie uit het verlichtingsplan kun je vervolgens gericht op zoek gaan naar de juiste lampen.
7. Tijd voor het leuke gedeelte
Concentreer je op het leuke gedeelte: het kiezen van prachtige verlichtingsarmaturen! Die ene unieke hanglamp boven de eettafel, de subtiele wandlamp voor de leeshoek, of de moderne plafondspots voor de keuken.
Tip: Bij de online handboeken van Studio Weij is een lichtplan een standaard onderdeel en inbegrepen bij de prijs. Slim én praktisch!