Speelgoed stijlvol en praktisch opbergen in de woonkamer

Speelgoed stijlvol en praktisch opbergen in de woonkamer

Kinderen in huis; ze zijn zo gezellig maar wat doe je met al hun speelgoed? Hoe berg je al het speelgoed stijlvol en praktisch op in de woonkamer? Heb jij ook welk eens het gevoel dat je huis eruit ziet alsof er een bom ontploft is met kinderspeelgoed? En als je aan de slag gaat om alles op te ruimen je geen idee hebt waar je moet beginnen?

Een grote wandkast van vloer tot het plafond is een ideale oplossing voor het hele gezin. Doe de deuren dicht en je ziet er niets meer van. Zo kunnen de kinderen hun spullen netjes opbergen maar hun ouders ook. Kijk je mee?

Slimme opbergoplossing voor wonen met kinderen.

Kinderen in huis; ze zijn zo gezellig maar hoe berg je hun speelgoed op als ze ’s avonds op bed liggen en je de woonkamer even helemaal voor jezelf hebt? Een moment waarop je tot rust wilt komen en even niet tegen al het speelgoed van de kinderen aan wilt kijken.

Graag laat ik zien hoe je speelgoed praktisch en stijlvol op kunt bergen en ook hoe je jouw ideale opbergkast kunt inrichten en samenstellen.

Een opgeruimd huis

Jouw opvattingen over wat als ‘opgeruimd’ geldt, komen wellicht niet helemaal overeen met die van je kinderen. Maar het is een feit dat ook kinderen spullen een stuk makkelijker terug kunnen vinden als alles zijn eigen plek heeft. Dat vraag om goede opbergruimte zodat opruimen voortaan een fluitje van een cent is.

Een grote wandkast van vloer tot het plafond is een ideale oplossing voor het hele gezin. Bepaal zelf de afmetingen qua hoogte, diepte en breedte. Welke indeling is voor jullie gezin de beste? Moet de kast open of juist gesloten of van beide een beetje. De keuze is aan jou.

Creëer overzicht en ruimte

Hoe voorkom je dat je huis eruit ziet alsof er een bom ontploft is? Denk slim en creëer overzicht en ruimte in de woonkamer. Dit hoeft niet te betekenen dat je meer vierkante meters nodig bent, ruimte creëer je ook door rust en overzicht aan te brengen in het geheel. Door een kast te kiezen welke gedeeltelijk dicht of open is kun jezelf kiezen wat gezien mag worden en wat juist niet.

De ideale indeling

De onderste twee segmenten van de volledige kast zijn ingericht voor de kinderen. Qua hoogte op kind niveau zodat ze zelf alles kunnen pakken en nog belangrijker weer kunnen opruimen als ze klaar zijn met spelen. Houd in gedachten dat de kastruimte makkelijk te gebruiken is en het formaat moet passen bij wat erin moet.

Om je een handje te helpen, geef ik je een kort overzicht welk speelgoed handig is om waarin op te bergen?

  • Lades zijn ideaal voor groter speelgoed zoals: barbies, lego, treinen, auto’s, dino’s, etc.
  • Kasten met een klepdeuren zijn ideaal voor knutsel spullen. De open geslagen klep kun je ook gebruiken als speelruimte om aan te zitten.
  • Kasten met deurtjes zijn ideaal voor het opbergen van spelletjes en puzzels.

In het midden is er gekozen voor een open gedeelte, dit biedt ruimte om je mooiste spullen welke je graag wilt laten zien neer te zetten. Een open gedeelte geeft de kast een ruimtelijker gevoel en maakt het geheel minder massief.

De bovenste 3 segmenten zijn ingericht voor het opbergen van alles wat maar gewenst is. De hoogste rij is alleen met een opstapje bereikbaar, bestemd voor spullen welke je niet dagelijks gebruikt.

Het voordeel van lades

Grote lades zijn wat mij betreft ideaal. Ze bieden ruimte aan alle het mogelijke speelgoed wat je je maar voor kunt stellen. In het voorbeeld is er lego opgeborgen in een praktische opbergzak en speelmat in één van het merk Play&Go.

Kies het juiste formaat

Waar laat ik alle teken- en knutselspullen? Kleine dozen en bakjes zijn daarvoor ideaal. Tijdschriftenhouders zijn geschikt voor het opbergen van kleurboeken, puzzelboekjes, etc. Kies handzame formaten zodat de kinderen ze zelf kunnen pakken.

Ook kan het handig zijn om de opbergers te voorzien van een etiket met naam. Zo vinden kinderen pas echt makkelijk wat ze zoeken en het stimuleert ook het leren lezen.

Mooi hoeft niet duur te zijn

Kijk bijvoorbeeld eens bij IKEA. Hun Metod keukensysteem heeft eindeloze mogelijkheden om een praktische en stijlvolle kast te creëren. De losse keukenkasten zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten: met diepe lades, met klepdeuren, met planken, etc. Zo kun jij jouw ideale kast samenstellen. Zo geniet je optimaal van je huis.

Deel dit bericht:

Volgend bericht
Nieuwbouwwoning indelen en inrichten

Bekijk ook