U-vormige woonkamer inrichten, tips & plattegronden

De (U-vormige) woonkamer is een veel voorkomende indeling van een woning, maar hoe deel je deze in? Waar zetten we de bank? Kiezen we voor een kookeiland of moet de eettafel een prominente plaats krijgen?

Inrichten heeft niet alleen te maken met meubels en kleur, maar zeker ook met indeling. Of, nog een stap eerder; met bepalen welke activiteit de meeste ruimte krijgt. Hoe houd je bij de indeling rekening met de wensen van bijvoorbeeld een heel gezin? Elk huis heeft ontelbare indelingsmogelijkheden, maar welke is de beste voor jou? In dit artikel lees je er alles over en kies je je eigen favoriet.

In het artikel Woonkamer inrichten? Dit stappenplan helpt je lees je welke vragen je aan jezelf moet stellen om erachter te komen wat jij belangrijk vindt voor de indeling. Een goede voorbereiding is van grote waarde, zeker als je meer dan één enkel meubelstuk aan wilt schaffen.

Een royale zithoek met (open)haard en televisie

Heb je het geluk dat je woning over een haard beschikt of wil je er graag één aanschaffen? Dan is deze indeling misschien ideaal.

De eettafel heeft een groot formaat en staat op een prominente plaats in de ruime eetkeuken. De tafel is ideaal om met z’n allen aan te eten, de krant te lezen, huiswerk te maken of een spelletje te spelen. Combineer de tafel met verschillende stoelen zodat er voor iedereen een stoel naar wens is.

De keuken is geplaatst langs de lang wand en loopt door in een kleine bar. Hier kun je aanschuiven voor een snel ontbijt, of voor een borrel als er gekookt wordt.

De zithoek is gesitueerd rondom de haard. 2 ruime banken en een losse fauteuil bieden plaats aan het hele gezin en staan opgesteld rondom de haard. Op de zijmuur is een laag wandbreed meubel geplaatst met daarop de televisie. Voor een ruimtelijk effect kun je dit meubel ook hangend aan de wand monteren.

Een XXL-eetkamertafel met lange wandbank

De eettafel heeft een groot formaat maar er blijft toch voldoende loopruimte over omdat deze met een wandbank tegen de lange muur is geplaatst. Een losse wandbank met kussens biedt plaats aan vele eters.

Het (schier) kookeiland is gedeeltelijk tegen de muur geplaatst. Zo heb je zicht op de kamer als je in de keuken staat.

In de zithoek is een ruime hoekbank plus een losse fauteuil geplaatst.

De voor- en achterkamer zijn van elkaar gescheiden door een glazen scheidingswand. Zo kun je ongestoord aan tafel zitten om de krant te lezen en kunnen andere bewoners televisiekijken.

Een grote keuken om uitgebreid te koken met familie en vrienden

Deze indeling is perfect voor een stel of gezin welke veel tijd besteed aan koken en eten. Een kookeiland en groot fornuis en voldoende werkruimte om uitgebreid te kunnen koken. Misschien droom je wel van een groot vrijstaand fornuis? Dan is deze optie ideaal.

De zithoek is gesitueerd aan de tuizijde van de woning. Met 2 schuifpuien in de gevel geniet je van een optimale lichtinval en kijk je vanaf de bank zo naar buiten de tuin in.

Deel dit bericht:

Vorig bericht
De magische ingrediënten van een jaren ’30 huis

Bekijk ook