Woonkamer inrichten? Dit stappenplan helpt je

woonkamer inrichten

Hoe creëer je de ideale indeling en inrichting van de woonkamer welke bij jou en jouw persoonlijkheid past. Kort stappenplan, praktische informatie en tips.

Hoe richt je de woonkamer in, welke indeling heb je in gedachten en is dat ook de beste voor jou of jullie allen? Hoe houd je rekening met de wensen van bijvoorbeeld een heel gezin? Om al deze wensen samen te voegen tot een ruimte met een ideale inrichting voor iedereen kan best lastig zijn. Hieronder lees je een aantal praktische tips en een stappenplan om aan de slag te gaan.

1. Zet jouw woonwensen op rij

Je kunt voor het beantwoorden van deze vraag jezelf een aantal vragen stellen; Wat doe je graag in de woonkamer? Is dit een boek lezen of lekker televisie kijken? Moet de televisie een prominente plaats krijgen of juist niet en is gezellig samenzijn belangrijker. Wat vind jij belangrijk voor de indeling van de woonkamer en bepaal vanuit daar waar de grote elementen zoals de eettafel en zithoek een plaats moet krijgen.

woonkamer inrichten

2. Indeling bepalen, hoe doe je dat?

Een goede indeling bepalen voordat je gaat beginnen is heel belangrijk. Zeker als je meer dan één enkel meubelstuk aan gaat schaffen. Een goede indeling maken is echt meer dan het maken van een plattegrond waar alles in past. Probeer ook vooruit te kijken in de verdere toekomst.

woonkamer inrichten

3. Hoe kies je het meubilair wat bij je past?

Wie ben je en hoe gebruik je het meubilair het liefst. Gebruik je de bank voornamelijk om op te liggen of zit je juist graag recht op. Is een bank hiervoor het meeste geschikt of is het plaatsen van een aantal losse fauteuils een beter idee? Ben je alleen of juist met zijn allen? Bepaal eerst hoe je gebruik maakt van de verschillende meubelstukken en bepaal daarna welke meubels je graag zou willen aanschaffen. De beste indeling is tenslotte een indeling die bij jouw persoonlijkheid past.

4. Keuzes maken

Alle begin is moeilijk. Wat is het eerste grote element dat je definitief uitkiest? Hanteer hiervoor de volgorde van belangrijkheid van de indeling welke je eerder bepaald hebt. Je weet immers waar voor jou of jullie de prioriteiten in huis liggen. Het is verstandig om met de grote dingen te beginnen, want die zijn het meest bepalend in het interieur. Als je de juiste volgorde hanteert, zal je zien dat er bijna vanzelf een bij jou of jullie familie situatie kloppend geheel ontstaat.

woonkamer inrichten

5. Een kleine woonkamer

Creatief gebruik maken van de beschikbare ruimte is hierbij het uitgangspunt. Kies flexibel meubilair welke je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken door te schuiven te draaien en meer. Maar maak grote gebaren: kies liever voor één grote elementen bank dan voor meerdere kleine dingen. Hiermee maak je een duidelijke keuze, waardoor ook meer rust en ruimte ontstaat.

Veel plezier bij het inrichten van jouw woonkamer en geniet van je huis!

Deel dit bericht:

Volgend bericht
Speelgoed stijlvol en praktisch opbergen in de woonkamer

Bekijk ook